Contactlensvloeistof

Voor de dagelijkse verzorging van uw contactlenzen heeft u contactlensvloeistof nodig. Vuil op een lens bevordert de hechting van bacteriën en kunnen de lens minder helder maken. De contactlensvloeistoffen moeten niet alleen de bacteriën doden, maar ook het vuil zoveel mogelijk verwijderen. Wanneer dit niet zorgvuldig wordt gedaan kunnen er complicaties ontstaan van geïrriteerde en rode ogen tot een ernstige bacteriële infectie van het hoornvlies.

Het kost slechts enkele minuten per dag om met de moderne onderhoudssystemen de contactlenzen te verzorgen. De nieuwe innovatieve vloeistoffen hebben extra componenten die zorgen voor een extra lange lensbevochtiging en tevens voorkomt dat vet- en eiwitaanslag op de lens gaat hechten.

Was altijd eerst de handen voordat u aan uw ogen en de contactlenzen komt. Spoel contactlenzen nooit af met water, maar gebruik de voorgeschreven contactlensvloeistof. Bij de contactlensvloeistoffen zit altijd een bijsluiter: lees deze zorgvuldig door en houdt u aan de aanwijzingen. De contactlensspecialist zal u uitleggen welke contactlensvloeistoffen u voor uw contactlenzen moet gaan gebruiken en zal natuurlijk ook vertellen hoe u de vloeistoffen moet gaan gebruiken.

Het is belangrijk dat de lenshouder even zorgvuldig schoon wordt gemaakt als de contactlenzen zelf, dit wordt nog wel eens vergeten. De lenshouder moet zeker ieder ½ jaar of eerder worden vervangen voor een nieuw exemplaar. Een vuile en oude lenshouder kan leiden tot gevaarlijke oogcomplicaties, zoals bijv. een hoornvliesontsteking. Na het inbrengen van uw lenzen moet u altijd de restanten van de vloeistof die nog in de houder zit weggooien en de lenshouder daarna goed afspoelen bij voorkeur met een contactlensvloeistof. Laat de lenshouder aan de lucht drogen. Gebruik ’s avonds bij het bewaren weer verse contactlensvloeistof in de lenshouder. Let op: Kraanwater kunnen veel sporen van schadelijke micro organismen bevatten.